
Rules: 1.5, 1.15, 1.16 

Subjects: Fees; client property; termination of representation 

Summary: Lawyer may not deposit a flat fee directly into the operating account 
when it is possible that the entire fee may not be earned and must refund 
any unearned amounts upon termination of representation 

Lawyer is engaged to defend a criminal case. Lawyer and Client have entered a 
written agreement charging a flat fee for providing representation through 
certain case milestones. Lawyer has asked if that money must be deposited into 
Lawyer’s trust account or if it may be deposited directly into the operating 
account.   

BACKGROUND 

Lawyer is engaged to represent Client on a felony charge. They entered a 
written fee agreement providing that, for a flat fee of $ , Lawyer will 
“defend client until the charges are dismissed, through a jury trial, or through 
sentencing should client enter into a plea agreement or should client be found 
guilty at trial.” The agreement further provides that Lawyer may deposit the fee 
directly into the office operating account rather than the trust account and 
designates the flat fee as Lawyer’s property.     

Lawyer does not send Client monthly bills or statements of work but keeps 
“diligent records” of the work performed. Lawyer states that this is done to 
demonstrate compliance with the factors of Rule 1.5(a), which are used to 
determine what constitutes a reasonable fee. Additionally, Lawyer states that 
financial stability is maintained so that, should Client terminate Lawyer’s 
representation, Lawyer can refund “any unearned portion of the fee.”   

Lawyer now asks if the $  can be deposited directly into an operating 
account or if it must be held in Lawyer’s trust account. Lawyer poses this 
question against the backdrop of several identified rules. First, Lawyer 
recognizes the requirement that any fee must be reasonable according to the 
factors in Rule 1.5. Second, Lawyer recognizes that under Rule 1.16(d), should 
Client discharge Lawyer, it triggers a duty to refund any unearned portions of 
the fee. Lastly, Lawyer recognizes that under Rule 1.15 there is a duty to 
segregate disputed funds if discharge by Client occurs even if the original flat 
fee is deposited in Lawyer’s operating account as a “non-refundable,” “flat fee,” 
“retainer,” or other designation. 
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Although Lawyer has asked the specific question of whether the fee may be 
deposited directly into an operating account rather than a trust account, that 
question ultimately depends on several subordinate questions.  The Committee 
restates the ultimate question as follows:  

May Lawyer deposit directly into their operating account a non-refundable flat 
fee for a defending a criminal case through dismissal, trial, or sentencing?     

ANALYSIS 

To address Lawyer’s question it is necessary to work, in order, through the 
questions of non-refundable fees, flat fees, refunding fees upon termination of 
a representation, and fee reasonableness.  The answers to these subordinate 
questions lead to the ultimate answer of whether Lawyer may deposit the fee at 
issue here directly into the operating account. 

1) “Non-refundable fees” are permissible only in limited circumstances   

The first question turns on Lawyer’s description of the $  as a “non-
refundable flat fee” for representation through dismissal, trial, or sentencing 
upon conviction. The written agreement between Lawyer and Client states this 
sum is Lawyer’s property upon payment. Lawyer acknowledges, however, that if 
Client discharges Lawyer prior to one of these events, a refund may be required 
under Rule 1.16(d).  

Although Lawyer has not specifically asked, it is necessary to consider if it is 
permissible to charge a non-refundable fee. Typically, it is not. It is not in the 
circumstances presented. 

Unsurprisingly, this question has been considered in most jurisdictions.  See 
Professional Responsibility in Criminal Defense Practice 3d, § 7:9.50. Many 
states explicitly bar charging a non-refundable fee. Id; see e.g., Alaska Opinion 
2009-1; Minn. RPC 1.5(b)(3). Other states do not bar non-refundable fees, but 
limit their scope and terms. Id; see also Matter of Hirschfeld, 960 P.2d 640 
(Ariz. 1998). The fundamental limit on any “non-refundable” fee arrangement is 
that it may not preclude, explicitly or in effect, the ability of a client to 
discharge a lawyer.  See e.g., In re Mance, 980 A.2d 1196, 1204-05 (D.C. 2009); 
Georgia Op. 03-1. Many jurisdictions conclude that a flat fee is inevitably tied to 
completion of some task, act, or milestone in the representation such as 
drafting a document or completing a trial, and a fee is not “earned” until 
completion of that task. Absent such completion, some or all of the fee 
collected may be required to be refunded under Rule 1.16(d) if the lawyer is 
discharged. See e.g.,In re Kendall, 804 N.E.2d 1152 (Ind. 2004); Iowa Supreme 



Court Bd. of Professional Ethics and Conduct v. Frerichs, 671 N.W.2d 470, 476 
n.1 (Iowa 2003); Matthew v. State Bar, 781 P.2d 952 (Cal. 1989).  Overall, 
almost 39 jurisdictions either explicitly bar, or only allow with significant limits, 
non-refundable fees while only four allow a truly non-refundable fee. See 
Professional Responsibility in Criminal Defense Practice 3d, § 7:9.50.       

An exact picture of what jurisdictions allow is blurry because an important 
distinction exists between a “non-refundable fee” and a “retainer.” The former 
commonly refers to lump sums attributable to particular services, the latter a 
charge to guarantee a lawyer’s availability. See e.g., Lousiana RPC 1.5(f) (2004) 
(fees paid to retain lawyer’s general availability become the property of lawyer 
upon payment); Texas Ethics Op. 611 (2011) (only fees reasonably necessary to 
obtain lawyer’s future availability may be made non-refundable). For this 
analysis, it is crucial to distinguish between a “general retainer” paid to ensure 
the lawyer will be available during a defined time period (regardless of whether 
work is actually undertaken) and a “specific retainer” which is paid to engage 
the lawyer on a specific representation. What may be made non-refundable is 
highly dependent on this distinction.  See e.g., Iowa Supreme Court Bd. of 
Professional Ethics and Conduct v. Apland, 577 N.W.2d 50, 54-55 (Iowa 1998).  

Confusion is heightened by the common use of the term “retainer” to refer to 
advance payment of fees held in trust to be applied to future billings. See 
ABA/BNA Lawyer’s Manual on Professional Conduct, 41:2007, citing Ethics and 
Practice of Collecting a Fee Owed by a Client, 20 Fam. L. Forum, no. 1, at 3 
(2011). A true “retainer” paid to ensure attorney availability or to confirm 
engagement is earned at the time of payment so may be non-refundable; 
advance payment of fees tied to particular work is not earned until the work is 
done and therefore must be refundable. Apland, 577 N.W.2d at 57-58.      

The Committee has previously considered non-refundable fees. See South 
Dakota Ethics Opinion 2000-5; South Dakota Ethics Opinion 2000-5A. Our 
position was in line with the majority of districts: 1) flat fee agreements are not 
prohibited by the Rules; 2) any fee must be reasonable under Rule 1.5; 3) fees 
may not be strictly “non-refundable” regardless of the scope of work actually 
performed as it unduly infringes on the client’s freedom to select, or change, 
their lawyer; and 4) a non-refundable fee is distinct from a “retainer” paid to 
“ensure the lawyer’s availability.” Id. 

In line with these ideas, the Committee holds that Lawyer cannot charge a “non-
refundable fee” which is fully earned at the outset of the representation.   

 



2) Flat fees are permissible 

A second included question is the propriety of flat fees generally. Flat fees for 
particular services are not prohibited or even disfavored. South Dakota Ethics 
Opinion 2000-5A. A flat fee must be reasonable, however. See e.g., In re 
Disciplinary Action Against Hoffman, 834 N.W.2d 636, 644-45 (N.D. 2013). The 
facts in Hoffman are strikingly similar to Lawyer’s situation (Lawyer called the 
case to the Committee’s attention). The Committee agrees with the majority 
view that charging a flat fee for a criminal representation is permissible. See 
e.g., In re Connelly, 55 P.3d 756, 761-62 (Ariz. 2002). In this respect, the 
agreement between Lawyer and Client for a flat fee is acceptable. 

3) Unearned fees must be refunded upon termination of representation 
and must be segregated pending any dispute about the fee amount 

The next question that presents itself is what happens if Lawyer and Client end 
their relationship prior to completion of the work set out in their written 
agreement (dismissal, trial, or sentencing after conviction)? As Lawyer 
acknowledges, Rule 1.16(d) provides the answer: upon termination of 
representation, advance fee payments not earned must be refunded. 

Hoffman held that it was unreasonable not to refund any portion of a flat fee 
when discharged by the client prior to dismissal, completion of the trial, or 
sentencing. Hoffman at 643, 647. So too here, Lawyer’s agreement with client 
is a fee of $  for representation through dismissal, trial, or sentencing 
upon conviction; if Client dismisses Lawyer prior to one of those benchmarks, 
the entire fee would not be "earned” and some portion would need to be 
refunded. Id. Indeed, Lawyer seems to recognize this, citing sufficient financial 
stability and liquidity to segregate funds in the amount of any disputed fee 
should the need arise. The Committee agrees with Hoffman that Lawyer would 
have an obligation to refund some portion of the fee if discharged prior to the 
case milestones stated in the fee agreement. 

The Committee likewise agrees with the Hoffman court that if the need to 
refund some portion of the flat fee arises, Lawyer has an obligation to 
segregate the disputed fees until the dispute is resolved.  Id at 647; Rule 1.15. 
Lawyer again seems to acknowledge this obligation.  

It is important to note that Hoffman required a refund of fees because the 
lawyer had not completed the scope of work identified in the written fee 
agreement. A different result may have followed with a different statement of 
work. For example, Lawyer could state other fee amounts for different units of 
work such as representation through a preliminary hearing, any suppression or 



pretrial litigation, trial, sentencing, etc. An expanded statement of units of 
work, and corresponding flat fees, may ease the obligation to segregate funds 
if Lawyer is discharged or the full scope of work triggering the full fee is not 
completed. 

4) Any fee must be reasonable for the work actually performed         

Any fee must be reasonable for the work performed in the end. Id at 646. 
Lawyer has not asked Committee if the total fee is reasonable here. While it is 
not strictly necessary to resolve that issue to answer the question posed, it 
inevitably inserts itself in the discussion. Id at 647 (flat fee may constitute 
lawyer windfall if client terminates representation and all fees must be assessed 
for reasonableness). Reasonableness is always a fact specific determination so 
it becomes impossible to opine on every permutation of how the course of 
Lawyer’s representation of Client may progress. At one end of the spectrum, 
the flat fee agreed to seems reasonable for representation through trial; at the 
other end, it is excessive if Client terminates Lawyer’s representation early in 
the case. What fee is reasonable will inevitably depend on how much and what 
work is done and the other criteria of Rule 1.5. 

5) Fees may not be directly deposited into an operating fund until they 
are earned without the prospect of refund  

We have stated in our prior opinion that a fee arrangement “that would not, 
under any circumstances” allow for a reasonableness review under Rule 1.5 
violates the Rules. South Dakota Ethics Opinion 2000-5A. Here, direct deposit 
of the full fee in Lawyer’s operating account could frustrate repayment of 
unearned or unreasonable fees. It is therefore not a permissible arrangement 
under the collective operation of Rules 1.5, 1.15, and 1.16. The Committee 
concludes that lawyer may not deposit the full $  directly into Lawyer’s 
operating account. 

In reaching this conclusion, the Committee is persuaded by the reasoning of 
the Iowa Supreme Court in Apland. 577 N.W.2d at 55-56. This is the position of 
most to have addressed the question.  See Lester Brickman, Nonrefundable 
Retainers Revisited, 72 N.C. L. Rev. 1, 41 (1993) citing Lester Brickman, The 
Advance Fee Payment Dilemma: Should Payments Be Deposited to the Client 
Trust Account or to the General Office Account?, 10 Cardozo L. Rev. 647, 650 
n.20, 654 nn. 47-48 (1989). It is the position adopted in Colorado, one of the 
jurisdictions most tolerant of non-refundable fees.  See In re Sather, 3 P.3d 
403, 411 (Colo. 2000), opinion modified on denial of reh’g, (June 12, 2000). It 
is the position taken by the Committee here. 



The Committee believes that this is a felicitous and harmonious reading of 
Rules 1.5, 1.15, and 1.16. Additionally, it is superior public policy: it shields 
client funds from creditors of a lawyer, prevents misappropriation by those 
lawyers less scrupulous than Lawyer in keeping adequate funds for refunds, 
and facilitates resolution of a fee dispute by having tracked and segregated 
funds. Apland, 577 N.W.2d at 56. The Committee is persuaded this is the 
preferable course. 

However, it is not the position of all. See Professional Responsibility in Criminal 
Defense Practice, § 7:9, n. 6. While action in conformity with an opinion of the 
Committee is protected, it is difficult to say that action in conformity with the 
binding opinions of other jurisdictions is precluded. In short, this is not a 
situation where the Committee can opine with certainty that its opinion is the 
necessary course to avoid discipline. That authority lies elsewhere. See SDCL § 
16-19-29.    

CONCLUSION 

Lawyer has asked if it is permissible to collect a non-refundable fee then 
deposited directly into Lawyer’s operating account under the circumstances 
presented. We conclude that it is not. 

This conclusion, while simple in the end, does rely on each step in the chain of 
reasoning. To the degree they are instructive to Lawyer and others, the 
Committee restates them explicitly: 

A) Flat fees are permissible under the terms and requirements in Rule 
1.5. 

B) While a general retainer to guarantee attorney availability may be 
charged and deemed fully earned when it is charged, a totally non-
refundable fee for services typically may not be. 

C) While a lawyer may require an advance fee “retainer” at the outset of 
the representation, and require replenishment or supplementation of 
that amount, a lawyer must refund any unearned portions of the fee 
upon termination of the representation under Rule 1.16(d). 

D) All fees must be reasonable under the criteria of Rule 1.5 and any fee 
arrangement must not preclude a reasonableness review of the fee. 

E) If a dispute occurs, funds equal to the total fee or amount in dispute 
must be held segregated from all other funds. 

F) Because a direct deposit of the entire fee into Lawyer’s operating 
account in this case would frustrate achieving these purposes, the 
Committee concludes that the fee must initially be deposited into 
Lawyer’s trust account to be drawn upon only as fees are earned. 



As a final matter, while many of these principles are of general application, the 
Committee cautions that each fee agreement will likely be fact specific and 
lawyers should assess those situations individually.  
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