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 Rules:	1.5	
 Subject:	Contingent	fee	agreements;	Child	support	arrearages	
 Summary:	An	attorney	may	try	to	collect	child	support	arrearages	on	behalf	of	a	client	under	a	

contingent	fee	agreement	as	long	as:	(1)	the	divorce	is	final,	(2)	the	fee	arrangement	is	in	writing,	(3)	
the	client	is	indigent	and	no	practical	fee	arrangement	is	practicable,	(4)	the	attorney	makes	full	
disclosure	regarding	child	support	arrearages,	and	(5)	the	fee	is	reasonable	and	fair.	

FACTS 

A prospective new client spoke to you regarding collection of child support arrearages. The couple 

had one child, who has now reached the age of majority. The support obligor failed to pay child 

support for several years and a significant arrearage has accrued. The prospective client is 

unemployed, but has a spouse who is employed. 

Based upon these facts, the question you posed to this Committee is whether or not a lawyer may 

permissibly collect child support arrearages under a contingent fee agreement. 

OPINION 

It is the opinion of this Committee that, subject to certain conditions, a contingent fee agreement 

may be entered into to collect child support arrearages. Rule 1.5(d)(1) prohibits in “domestic 

relations matter[s]” any fee “which is contingent upon the securing of a divorce or upon the amount 

of alimony or support... .” This Rule does not specifically prohibit the use of a contingent fee to 

collect past due child support. It is the opinion of this Committee that a contingent fee may be used 

to collect past due child support subject to the following conditions: 

(1)    The divorce must be final;  

(2)    The fee agreement must be in writing;  

(3)    No alternative fee arrangement must be practicable because of the client’s indigency;  

(4)    The lawyer must disclose all of the options available to the client for collecting child support 

arrearages and the client must have no other means of obtaining the payments;  

(5)    The fee must be reasonable and fair; 

(6)    The percentage charged must reflect the difficult~- and risks of non-recovery. 

A contingent fee agreement may be used to collect past due child support if those conditions are 

met. 
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