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 Rules:	1.5,	1.16	
 Subject:	Discharge	by	client;	Unpaid	fees;	Attorney's	lien	on	client	files	after	discharge	
 Summary:	Attorney	must	provide	copies	of	file	to	replacement	counsel,	but	can	keep	original	files	for	

purpose	of	attorney's	liens.	

FACTS 

You were hired to assist with the investigation and possible assertion of a bad faith claim against 

your clients’ homeowners insurer. The course of this work involved defending your clients in a 

small claims action brought on by a contractor, as well as an action to extinguish a mechanic’s lien 

established by that same contractor. Your clients were billed for this work on an hourly basis, 

although you discussed with your clients a contingent fee agreement in the event that a bad faith 

claim could be asserted. 

Your investigations indicated that the bad faith claim would not be resolved without extensive, 

costly discovery. The insurer had made a small offer which you communicated to your clients. 

After communicating the offer and explaining the risks and costs to your clients, you advised them 

that they should feel free to ask any other attorney of their choosing for a second opinion. A portion 

of your bill has been paid but an outstanding balance was owed. 

You thereafter received a letter from another lawyer indicating that he wanted all files related to 

your clients. You have enclosed with your request to this Committee copies of the correspondence 

between yourself and the other lawyer and no attempt will be made here to recite in detail this 

correspondence. This lawyer has requested copies of any and all papers in your former clients’ files 

together with an itemized bill for your services rendered which apparently has never been sent to 

your client. 

Based upon these facts you have asked whether or not the Rules of Professional Conduct require 

you to provide copies of your former clients’ files upon which you have asserted an attorney lien 

pursuant to SDCL 16-18-21(1). 

OPINION 

It is the opinion of this Committee that under these facts you are required to provide to the other 

lawyer a copy of your former clients’ files. Rule 1.16(d) provides: 

Upon termination of representation, a lawyer shall take steps to the extent reasonably practicable to 

protect a client’s interest, such as giving reasonable notice to the client, allowing time for 

employment of other counsel, surrendering papers and property to which the client is entitled and 

refunding any advance payment of fee that has not been earned. The lawyer may retain papers and 

property relating to the client to the extent permitted by other law. 



The “other law” referred to in Rule 1.16(d) certainly refers to, among other things, the attorney lien 

statutes. This reference, however, does not mean that an attorney may ethically ignore his or her 

client’s rights in an effort to preserve his or her right to payment for services rendered. In other 

words, there must be a balance between SDCL 16-18-21 and Rule 1.16(d). Without this balance, an 

attorney asserting a lien could effectively deprive his client of the right of the client to terminate the 

services of the attorney thus holding the client hostage and the claim in abeyance. In light of this 

balance, it is the opinion of this Committee that you must turn over to the other attorney copies of 

your former clients’ files. 

This Committee perceives an issue presented by your factual scenario regarding whether or not you 

should forward to your former client and their new lawyer an itemized bill for the services that you 

had rendered. This Committee believes that under Rule 1.5 an itemized bill is required to 

demonstrate that your fee is “reasonable”. 
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