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 Rule	1.16	
 Subject:	Ownership	of	client	files;	Copies	of	files;	Customary	practices.	
 Summary:	An	attorney	must	return	those	items	in	the	file	that	the	client	gave	the	attorney	and	any	

items	paid	for	by	the	client.	Attorney's	notes/work	product	are	not	included.	An	attorney	may	charge	
for	copies,	etc.,	if	it	is	the	firm's	customary	practice	or	by	specific	agreement.	What	is	property	of	the	
client	or	property	of	the	attorney	is	a	matter	of	substantive	law,	no	opinion	given.	See	EO	95‐16.	

FACTS 

Your firm was hired to serve as attorneys for a public entity and served for several years. Upon termination of the 

relationship, your former client demanded that you deliver all inactive original files to them. You ask: 

1)    Must the lawyer deliver the files to the former client? 

2)    May the former client be charged for copying material from the file? 

OPINION 

In the opinion of this committee, your first question does not permit a simple answer. Rule 1.16(d) does clearly provide 

that upon “termination of representation” a lawyer must, among under things “surrender...papers and property to which 

the client is entitled...”. To what then is the client entitled? 

What specifically is client property and what is lawyer property is governed by substantive law rather than ethics. This 

committee cannot answer questions of substantive law. However, the ethics principles are simple. The client is entitled to 

the return of what the client delivered to the lawyer and those things the client paid for. Beyond that, the lawyer should, 

upon request provide the former client any item which could reasonably be deemed useful to the client. 

In this committee’s view, the lawyer need not deliver his/her internal notes and memos generated primarily for his/her 

own purposes in working on the client’s problem. In between what must be provided to the former client and what the 

lawyer may refuse to provide, are any number of materials. In the committee’s view, a lawyer should deliver all other 

material which may be deemed useful to the client in benefitting fully from the services he/she purchased from your firm. 

Your second question asks whether the attorney can ethically insist on payment for copies as a condition to deliver. 

Whether the lawyer charges for copies of items or for the time searching for material “to which the client is entitled” is a 

matter of the lawyer’s usual and customary practice with that client or a matter of agreement in the original retainer 

contract. That question is one of substantive law of which this committee may not opine. 

As a matter of practice, it appears to this committee that absent a statute clarifying the obligation for providing records, 

this issue is a prime subject to be considered in the creation of all retention agreements. 
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