
Ethics Opinion  2010-01

Rule:  1.5 

Subject: Contingent fee in contract action between unmarried domestic partners

Summary: Action to recover cash investment in purchase of real property from unmarried

domestic partner is not subject to a prohibition against use of a contingent fee

Attorney represents a client who seeks to recover personal property and a cash investment

in a home from an unmarried domestic partner.  The client is interested in a contingent fee

arrangement.  Attorney has asked if a contingent fee is permissible in these circumstances.  

Rule 1.5(d) precludes the use of a contingent fee agreement in a domestic relations action if

the fee is contingent upon obtaining a divorce, the amount of alimony or support obtained, or the

value of a property settlement in lieu thereof.  The rule is based on a concern that lawyers not have

a negative incentive to promoting reconciliation of clients in a divorce action.  Here, the issue in

litigation is not within the three articulated claims which cannot be subject to a contingent fee.

Additionally, since the desired recovery is based on a cash transaction for the purchase of real

property, it is much more in the nature of an ordinary contract action than a domestic relations action.

It is therefore not subject to the restrictions of Rule 1.5(d), and a contingent fee is permissible.  
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