BOYCE, MURPHY, McDOWELL & GREENFIELD

ATTORNEYS AT LAW
Jeremiah D. Murphy Norwest Center, Suite 600
Russell R. Greenficld 101 North Phillips Avenue
David J. Vickers P.O. Box 5015
Gary J. Pashby Sioux Falls, South Dakota 57117-5015 Of Counsel
Vance R.C. Goldammer John R. McDowell
?mry;ls JI.)\Vcsk N Telephone 605 336-2424
ﬂgiEwgﬁﬁsf‘ Telecopier 605 334-0618
: : ¢ J.W. Boyce (1884-1915)

Douglas J. Hajek v
Michael S. McKnight ) John S, Murphy (1924-1966)
Gregg S. Greenfield

Tamara A. Wilka
Roger A. Sudbeck October 28, 1993

Attorney at Law

Re: Request for Ethics Opinion 92-19

Dear

You have requested an opinion from this Committee concerning the
propriety under the South Dakota Rules of Professional Conduct of
'~ becoming involved in a program called Consolidated Legal Concepts,

Inc. ("CLC").

According to the materials provided to this Committee by you, CLC
is a manufacturer and administrator of various forms of legal
benefits programs. You have been asked to participate in one of
the programs referred to as the CLC Revocable Living Trust Program.
CLC is offering this Revocable Living Trust Program to members of
a large national organization at a special fee.

According to the materials provided, CLC would pay you up to $300
per trust prepared which would include a pour over will for husband
and wife, a revocable living trust, one deed transfer document, a
health care power of attorney, an asset management power of
attorney, 1life support physician instructions, trust funding
instructions, and specific gift provisions. CLC would provide you
with a completed client questionnaire which would enable you to
begin developing the trust. After reviewing the questionnaire, you
are authorized to contact the member of CLC for additional

information or to have questions answered. CLC looks to the
attorney to also advise the CLC member should they need additional
trust documents. Under the arrangement with CLC, any additional

trust documents are to be made available by you to the CLC member
at a 25% discount from your normal fee. As mentioned above, one
deed transfer is included in the original fee and should the CLC
member have other property to transfer, the fee you can charge is
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set at $50 per transfer. That fee would be paid directly to you
by the CLC member.

According to the materials provided, upon completion of the trust
you are to mail the trust document to CLC along with your cover
letter to the CLC member with funding and execution instructions.
CLC packages the trust in an "Estate Planning" binder and delivers
it to the CLC member. You will receive 50% of your fee with the
completed questionnaire and the balance of the fee as soon as CLC
receives the completed trust document from vyour office. In
conjunction with the program, CLC has also contracted with an out-
of-state attorney to oversee all trust work.

To participate in the program, you have been asked to execute an
"Agreement To Include Services In A Revocable Living Trust
Program.” Some of the relevant provisions of this agreement

provide that:

1. "Attorney is specifically qualified in the plannlng and
preparation of Revocable Living Trust .

2. Attorney will ". . . prepare certain documents for a
fixed and pre-determined fee. Further services delivered
by the attorney will be at a 25% reduced fee from the
usual and customary fee."

3. "Attorney agrees to prepare RLT's for members . . . for
a flat fee of $300 per RLT for the first 100 RLT's within
a one month period, $250 for the next 50, and $200 beyond
150 within that month."

4, ". . . Attorney shall not offer any similar services
through a membership group or to any other administrator
or marketer of legal plans without the written consent

of CLC . . . ."

OPINION

It is the opinion of this Committee that participation in the CLC
program described above is not proper under the South Dakota Rules
of Professional Conduct. First, under Rule 7.2(c), a lawyer shall
not give anything of wvalue to a person for recommending the
lawyer's services. The CLC program requires the lawyer to give
something of value (i.e., a reduction of fee, non-compete
agreement) to CLC in exchange for CLC recommending the lawyer's
services.  Secondly, under Rule 5.4(c), a lawyer shall not permit
a person who recommends, employs, or pays the lawyer to render
legal services for another to direct or regulate the lawyer's
professional judgment in rendering such legal services. This
Committee is concerned with the arrangement outlined above in that
it appears that CLC and not the attorney has determined what types
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of estate planning 1is needed by the CLC member. Such an
arrangement would direct or requlate the lawyer's professional
judgment and run afoul of Rule 5.4{(c). Third, under Rule 5.4(a)
and (b), a lawyer shall not share legal fees with a non-lawyer and
shall not form a partnership with a non-lawyer if any of the
activities of the partnership consist of the practice of law. The
CLC program appears to also run afoul of those rules. Fourth, this
Committee also has concerns regarding the attorney-client privilege
and the waiver of that privilege through the arrangement outlined
above. According to the materials provided, CLC provides the
attorney with a completed client questionnaire which enables the
attorney to begin developing the trust documents. Such an
arrangement may very well constitute a waiver of the attorney-
client privilege. Finally, there is no indication in the materials
provided regarding how CLC intends to market this program in South
Dakota. This Committee is concerned with the references in the
documents provided to the attorney being "specifically qualified"
and other references to the "specialized" nature of the attorney's
services. Putting aside all other concerns with the CLC program,
this Committee would not approve participation in this program
without first knowing how the program was to be marketed in South
Dakota so that this Committee could be satisfied that Rules 7.2,
7.3, and 7.4 were being followed.

It should be emphasized that this opinion pertains only to the CLC
program outlined above and should not be construed as expressing
an opinion on any other legal services plans.

Thank vyou.

Sincerely,

Michael S. McKnight, Chairman
Ethics Committee



