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Gregg S. Greenfield

Re: Request for Ethics Opinion 92-8

Dear

You have requested an opinion from this Committee concerning the
following factual scenario.

FACTS

In 1986 you were contacted by an elderly client from an adjoining
county about making a new will for him. He had previously made a
will through the office of an attorney who was no longer practicing
and had some changes that he wished to make. The gentleman had
never been married and had no children. You had a couple of
meetings with the gentleman in 1986 and eventually drafted a new
will according to his instructions.

Although you did a new will, and 1t contained a number of
variations from his previous will, it was generally a similar type
of testamentary plan. Specifically, both the will you did for him
and his previous will had provided for a number of specific
charitable bequests, a couple of small bequests to family members,
a somewhat larger devise to a friend of his who was also named as
his executor, and the residue being left to a nationally known
charitable institution.

Based on the information given to you by the client at the time
the will was prepared, the assets should have been more than
sufficient to pay all of the bequests, and leave a rather
substantial sum to the residuary beneficiary.

The client left the original of his will in your custody.
Thereafter, in 1987, you were again contacted by the client in
connection with his will. At that time, he had sold a piece of
property that had been specifically devised and, as a result,
executed a codicil dealing with that particular change in his
circumstances.

Thereafter, although you continued to hold the original of his will
and codicil, you have no further contact with the gentleman that
you can recall.
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The gentleman recently died. You were contacted by his friend who
is the executor in connection with settling his affairs and met
with the executor during the first week in September. At that
time, the executor informed you that the gentleman had gone into
a nursing home about three years prior to his death. The executor
further informed you that the expenses of the gentleman's nursing
home care, medical expenses, etc., had eaten away at his assets
until there was "practically nothing left." 1In further discussion
of the details, the executor revealed to you that the only assets
that the client had at the time of his death were a couple of bank
accounts. After payment of the funeral bill and some outstanding
medical expenses, it appears that the balance that may be available
for distribution pursuant to the will will be in the neighborhood
of $1,000 to $2,000. :

You then asked the executor whether the client had made any
substantial gifts to anyone during his lifetime. The executor then
responded that yes, as a matter of fact, the deceased had made a
gift of $50,000 to him. 1In response to additional questioning by
you, the executor stated that the gift had been made "about three
years ago" and that the deceased "would have given me everything
i1f I had let him. He said he didn't need it anymore. But I told
him that he had to keep some for himself."

In response to further questioning by you, the executor stated that
the client had been mentally sharp until just a short time before
his death and he certainly knew what he was doing.

The executor further informed you that he had been assisting the
client with the client's financial affairs, under a power of
attorney. You did not draft the power of attorney, do not have a
copy of it and do not know when it was executed.

You were concerned that the $50,000 gift to the executor which was
disclosed to you by the executor was the product of undue influence
or otherwise improper. You were further concerned whether the
deceased was competent to make a gift at the time the gift was
made, in view of the apparent temporal conjunction of the gift and
his entry into the nursing home.

Based on these facts, you have asked this Committee if you have any
obligation to:

(1) 1Investigate the facts more fully to be certain that the
gift was made by the deceased when he was competent and
that it was not the product of undue influence or abuse
of the executor's fiduciary relationship under the power
of attorney;

(2) Inform the beneficiaries named under the will of the
facts as you now know them and/or the conclusions of any
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investigation that you might be ethically obligated to

conduct.
OPINION

With respect to your first question, it is the opinion of this
Committee that you do have an obligation to investigate the facts
concerning the gift more fully.

With respect to your second question, it is first necessary to
determine who your client is in the above-described situation.
This is not an easy question to answer and the Rules of
Professional Conduct does not provide a definitive answer to the
question. According to the comment to Rule 1.7:

"Under one view, the client is the fiduciary; under
another view the client is the estate or trust, including
its beneficiaries. The lawyer should make clear the
relationship to the parties involved."

In the most common situation the client is the executor and the
lawyer owes a duty to the executor. This is so because advising
the executor how to act appropriately as a fiduciary is ultimately
in the best interest of the estate and its "beneficiaries." Your
situation is not, however, the common situation as the possibility
exists that the executor has engaged in conduct which may not be
in the best interest of the estate and its beneficiaries. It is
the opinion of this Committee that counsel employed by the
executor, but paid with funds from the estate, has a duty to both
the executor and the estate. This view is consistent with an
earlier opinion of this Committee. See Ethics Opinion 87-1. The
attorney's duty of loyalty runs to the executor as a primary client
but also extends to the protection of the beneficiaries interests
as secondary clients. Thus, it is the opinion of this Committee
that the correct response for you is to make disclosure to the
beneficiaries of what you currently know and what you learn from
your investigation. Support for this position is found in Rules
1.2, 1.6, and Rule 3.3.

If you have any questions please call.

Sincerely,

OWELL & GREENFIELD

Midhael S. Mcknight, Chairman
Ethics Committee



