DONALD E. CAOVEY

Lawyer

Telephone ' 409 Main Street « P.0. Box 1766
605-842-2601 Winner, SD 57580

August 23, 1990

Attorney at Law

RE: Ethics Opinion No. 90-9

Dear

You have requested an opinion regarding how the,
designation "of counsel" relates to the Rules of
Professional Conduct.

OPINION

It is the opinion of the Ethics Committee of the State -
Bar of South Dakota that the relationship known as "of
counsel” is that of an independent contractor and as such
the "of counsel" lawyer is not a member nor associate nor
outside consultant of a firm. Therefore, a division of fees
may be made between the firm and such an "of counsel" lawyer
only if the criteria of Rule 1.5(e}(l), (2) and (3) are met.
As cited by Committee Member Michael S. McKnight, Arizona
Ethics Opinion 86-3 (3-1-86) and District of Columbia Ethics
Opinion 197 (1-17-89) are in conformity with this view. Mr.
McKnight alsoc points out Texas Ethics Opinion. 450 (11-5-87)
which appears to state a minority view that so long as the

"of counsel"” relationship. with the firm is publicly
represented, and there 1is a regular, continuing and
substantial relationship with the firm, Rule 1.5 does not
apply. Texas appears to treat and "of counsel” lawyer as a

member of the firm for purposes of Rule 1.5.

It is the opinion ef +this Committee that +the "of
counsel” lawyer in South Dakota is not a member of a firm
and therefore any division of fees must satisfy Rule 1.5{(e)
(1), (2) and (5). i

tfglly subgitted,
Cs Committee.

-




